Rudolf Péter

Rudolf Péter 1959. október 15-én született Budapesten. Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas, kiváló művész magyar színész, színházi-, és filmrendező, producer, forgatókönyvíró, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 2020-tól a Vígszínház igazgatója. Felesége Nagy-Kálózy Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes és Kiváló színművész.

Rudolf Ottó és Galamb Éva pedagógusok fiaként született Budapesten. Gyermekkorát Őrszentmiklóson, Vácdukán és Vácott töltötte. Tizennégy éves korában került újra Budapestre. A Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett.
Rudolf Péter tízéves fiúként megsejtette, látta lelki szemeivel, hogy filmezni fog, fut egy kamera előtt, és tudta, hogy valamiféle drámai jelenet felvétele készül. Azt is megérezte, hogy kérdezni fogják a munkájáról, az életéről, és sokan fognak figyelni arra, amit mond. Úgy véli, hogy az ember a terveit érzékenyen, félálmodó pozícióban talán úgy tudja csoportosítani magában, hogy kirajzolja a jövőt, és elkezd dolgozni ezen a jövőn. Így válhat egy sugallat beteljesedő valósággá. Valószínűleg jót és rosszat is le tudunk hívni – hogy honnan, azt nem tudja megválaszolni.

A Színház- és Filmművészeti Főiskolán végzett 1983-ban. Marton László és Valló Péter osztályába járt. Főiskolásként forgatta a Cha-Cha-Cha, a Szerencsés Dániel és a Jób lázadása című filmeket. 1983-tól 1998-ig a Vígszínház társulatának volt a tagja, később szabadúszó. 2003-tól 2005-ig az Újszínház művészeti vezetője. 2015-től 2016-ig a Centrál Színház tagja. 2020-tól a Vígszínház igazgatója. 2021-ben újabb öt éves megbízatást kapott.

1992–93-ban a Magyar Színészkamara ügyvivője volt.

Első filmes rendezése az Üvegtigris első része volt, amelyet Kapitány Ivánnal közösen rendezett. A második és harmadik részt rendezőként egyedül jegyzi. Első színházi rendezése a Dühöngő ifjúság, hosszú évekig ment a Pesti Színházban. 2007 és 2011 között a Beugró című szórakoztató televíziós műsor egyik főszereplője volt.

A Színházi adattárban regisztrált bemutatóinak száma: színész-71; rendező-12 ugyanitt hét színházi felvételen is látható.

Felesége Nagy-Kálózy Eszter színésznő, gyerekeik Olivér (1991) és Szonja (1994) valamint Quintus Flóra (1987), Nagy-Kálózy előző házasságából.

Szabadidejében sok időt tölt őrségi házában Magyarföldön, ahol 2006-tól 2011-ig pályatársa és főiskolai évfolyamtársa, Rátóti Zoltán volt a polgármester.