Herendi Gábor

Herendi Gábor 1960. december 2-án született Budapesten. Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, filmproducer és forgatókönyvíró.

1984-ben szerzett diplomát a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. Egyetemi évei alatt már amatőr filmesként dolgozott. 1985-1991 között a Semmelweis Egyetem Fogpótlástan Klínikáján volt tanársegéd. 1991-től feladva fogorvosi hivatását. Páciensei biztatására, mintegy szórakozásból kezdett el forgatókönyveket írni reklámtervekhez, hogy azután felhagyjon a rendkívül jó megélhetést biztosító fogászattal, s egy ugrással az amerikai BBDO reklámügynökség kreatív igazgatói székében teremjen. Később a Geszti Péter nevével fémjelzett Akció Kft. hasonló pozícióját végül azért adta fel, mert 1994-ben megalapította saját filmgyártó cégét a Skyfilm Stúdiót. Ez a műhely készítette egyebek mellett a Postabank, a Soproni Ászok vagy a Pannon GSM imázsfilmjeit.1996 óta szabadúszó reklámfilmrendező is.

Az alapozás sem volt hétköznapi, elvégre szülei közeli barátságban álltak Fábri Zoltánnal. Így Herendinek már siheder fejjel lehetősége nyílott a neves rendező filmforgatásain kibicelni, ahol nem csupán Fábri látásmódja, de irigylésre méltó felkészültsége és precizitása is megfogta, s a mai napig inspirálja az ott szerzett muníció. A sajátos magánkurzuson túl a fogorvosi szék mellett átélt tapasztalatait tudja leginkább kamatoztatni a kamera mögött. Állítja, a pénzes osztrák betegeknek köszönhetően rendelőjében nem csupán első milliójára tett szert, de kivételes empatikus készségre is. „Általában végeláthatatlan hahotába fulladtak a rendelések, és ez jellemző a forgatásokra is. Ebben a közegben tudok igazán jól dolgozni.”

A filmrendező szerint művészfilmet valóban lehet kevesebb pénzből is forgatni, de az nála nem érett be. Az ő szívéhez és lelkéhez a játékfilmek, a közönségfilmek állnak közel. 2001-ben rendezi meg első nagyjátékfilmjét, a Valami Amerikát, ami az év legnézettebb filmje lesz a közel 600 ezer nézőjével. Ő rendezte a nagy sikerű magyar, Kincsem című filmet is.

Párkapcsolatban él, egy fia és egy lánya van.