Piros Ildikó
Piros Ildikó

Piros Ildikó (Kecskemét, 1947. december 23. –) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész. Első férje Pintér Tamás kaszkadőr, jelenlegi férje Huszti Péter Kossuth-díjas színművész.

Édesapja Piros István László magyar királyi közellátási előadó, aki Pavel Antal József fiaként Pavel István néven született, de még a házassága előtt felvette édesanyja, Piros Mária családnevét, így a gyerekei már a Piros vezetéknevet viselték születésüktől kezdve. Édesanyja Gáspár Pálma Klára. Szülővárosában érettségizett, majd elsőre felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1200 jelentkezőből választották ki a legjobb tizenkettő közé. A főiskolára édesanyja unszolására jelentkezett, édesapját azonban már 13 éves korában elvesztette.

A Főiskolán Várkonyi Zoltán osztályába járt többek között Kern Andrással Sunyovszky Szilviával és Verebes Istvánnal. Másik tanára a főiskolán Vámos László volt. Mint harmadéves hallgató 1968-ban a Madách Színházban Dürrenmatt Nagy Romulus című darabjában lépett először színpadra.

1970-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 37 éven át a Madách Színház tagja (2007-ig), bár Várkonyi Zoltán is szerette volna szerződtetni a Vígszínházhoz. A Madáchban sokat dolgozott együtt Ádám Ottó rendező, igazgatóval.

2007 és 2012 között Soproni Petőfi Színház társulatának tagja.

2010-től a Turay Ida Színházban is játszik.

A színésznő számtalan színházi darabban játszott már országszerte, szinte nincs olyan karakter, amit nem formált meg.

2000–2014 között a Magyar Táncművészeti Főiskola színészi játék tanára.

Forrás: Wikipédia

Díjazott Művészek