Arany Medál Díjátadás 2020-díjazottak

Elindult a 13. Arany Medál-díj szavazási időszaka

Budapest, 2021. október 6.

2021. október 5-én, éjféltől már leadhatók a jelölések a 13. Arany Medál-díj idei szavazási időszakában az [email protected] e-mail címen, valamint az állandó díjátadási helyszínen, a budapesti Bethlen Téri Színházban kihelyezett szavazóurnánál is.

Az idei voksokat december 1-ig várják a szervezők, a soron következő díjátadót pedig december 13-án tartják a Bethlen Téri Színházban.

Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő, a díj alapítója által kiadott sajtóközlemény emlékeztet arra, hogy idén már tartottak egy Arany Medál-díjkiosztót: Hámori Ildikó, Udvaros Dorottya, Mészáros Béla, Gáspár Kata színművészek, Szabó T. Anna író és Dombrovszky Linda filmrendező a 2020-as év kitüntetéseit vehette át az Arany Medál-díjak 12. átadásán a Bethlen Téri Színházban 2021. szeptember 7-én. Az alapító reményei szerint a 13. Arany Medál-díjkiosztón az idei év díjazottjai már nem a szokásos, szárnyas nőalakot ábrázoló trófeával távozhatnak a gáláról, hanem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) üvegtervező szakán végzett Szeredi Sára fiatal tervező munkájával.

Az idei a tizenharmadik év, amikor a közönség dönt arról, hogy kik kapják az elismeréseket. Szavazni az idei évben mozis- vagy televíziós forgalmazásba küldött filmek vagy az idei színházi évadokban játszott előadások alkotóira, illetve ebben az évben megjelentetett könyvek szerzőire lehet. Az elismerést kizárólag élő, magyar személy kaphatja.

A százezres szavazóbázisú elismerést a közönségdíj létrehozása óta többek között Ábrahám Edit, Básti Juli, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Bálint András színművészek, Vámos Miklós, Háy János, Nádas Péter, Végel László írók, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó és Szász Attila filmrendezők is átvehették. Eddig egyetlen művész, Hámori Gabriella színművész érdemelte ki kétszer az elismerést, 2009-ben és 2012-ben. Az Arany Medál-díjakat, amelynek önkormányzati és civil támogatója is van, 2012 óta – hagyományteremtő szándékkal egy decemberi időpontban – Bethlen Téri Színházban adják át.

Fotó: Juhász Anna, az est háziasszonya, Mészáros Béla, az év színésze, Dombrovszky Linda, az év filmrendezője, Hámori Ildikó, az életműdíjas, Szabó T. Anna, az év írója, Gáspár Kata, a legígéretesebb fiatal tehetség kategória győztese és Navarrai Mészáros Márton újságíró, díjalapító a 2020-as év Arany Medál-díjainak 2021. szeptember 7-én tartott kiosztóján a Bethlen Téri Színházban (Hatházi Tamás felvétele)