Udvaros Dorottya | Nemzeti színház

Udvaros Dorottya a fiataloknak dedikálja a közönségdíjakat

A Nemzet Színésze buzdít szavazásra a 15. Arany Medál-díj kampányában

December 1-ig, éjfélig várjuk a szavazatokat a 15. Arany Medál-díj szavazási időszakában. Idén nem csak két új helyszínnel bővült a szavazatleadási helyszínek listája (Eötvös10 és Játékszín), hanem elkészült egy hivatalos imázsfilm is, amelyben Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze a közönségdíjak fontosságáról üzent.

November 10-én, pénteken elrajtolt a 15. Arany Medál-díj aktuális szavazási időszaka. A 2023-as évben új helyszínekkel bővült a szavazatleadási helyszínek listája: a voksok az 1929-ben alapított, budapesti Bethlen Téri Színház, a budapesti 6szín teátrum, a debreceni Apolló Mozi és a Miskolci Művészetek Háza (Müha) mellett idén először a budapesti Eötvös10-ben és a szintén fővárosi Játékszínben kihelyezett szavazóurnába dobott papírlapok segítségével is leadhatóak december 1-ig, péntekig.

A szavazatleadás e-mail címen keresztül is elfogadott: az [email protected] címre a díjra érdemesnek talált művész/művészek nevét a kategória megjelölésével kell feltünteti – a fiatal tehetségeknek járó elismerés, valamint az életműdíj esetében nem indokolt kategóriát megjelölni. Most először honlapunkon is lehetőség nyílik a szavazásra.

A voksok az alábbi kategóriákban adhatók le:

  • Az év írója
  • Az év színésze
  • Az év színésznője
  • Az év rendezője
  • A legígéretesebb fiatal tehetség díja
  • Életműdíj

A közönség szavazatai alapján odaítélt kulturális elismerést olyan színművészek, rendezők és írók vehetik át, akik a 2023-as évben közreműködtek hazai film vagy színdarab létrejöttében, önálló kötetet vagy folyóiratközlésre adott szöveget publikáltak.

A kitüntetéshez idén hivatalos imázsfilm is készült: Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze év színésznőjének járó Arany Medál-díjat 2021-ben kapta meg, az elismerést – munkaelfoglaltságai miatt – pályatársa, Földes Eszter, korábbi Arany Medál-díjas vette át helyette. Az ismert alkotó most elsődlegesen a közönségdíjak fontosságáról üzent a kitüntetés leendő voksolóinak.

„Nem mondhatom, hogy fontosabb egy közönségdíj, mint egy szakmai díj. Azt sem mondhatom, hogy fontosabb egy szakmai díj, mint egy közönségdíj. Nagyon más a két dolog” – szögezte le az Arany Medál-díj kapcsán Udvaros Dorottya a fővárosi Nemzeti Színházban rögzített munkában. A New Arc Media által gyártott promóciós kisfilmben a Nemzet Színésze – többek között – Taub János, Kossuth-díjas színpadi alkotóval folytatott beszélgetését idézte: „Arra kell gondolnod, hogy amikor elkezdődik az előadás, akkor minden egyes nézővel kössön téged össze egy szál. Ezeket a szálakat fogd meg és az előadás végéig ne engedd el!”

Udvaros Dorottya arról is beszélt, hogy szurkol fiatal pályatársainak; mint mondta, az ő korosztályának sokkal könnyebb volt a szakmai pályafutás beindítása.

 

Az Arany Medál-díj többek között azért különleges elismerés, mert – már hosszú ideje – nincsen előzetes jelöltlistája, kuratóriuma vagy zsűrije, csupán a közönség ízlésére hagyatkozik. Az összes olyan díjra érdemesnek ítélt színész, író és rendező nominálható, aki az idei naptári évben művészi produktumot hozott létre.

A díj nonprofit kezdeményezés, pénzjutalommal nem jár. Alapítója, Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró és szerkesztő, több lap szerzője.

Eddig több mint hetven művész vette át az Arany Medál-díjat, amely 2021 óta Szeredi Sára üvegtervező fatalpazatra erősített, csiszolt, homokfúvott üvegalkotásaként jelenik meg.

Az elismerés főtámogatója Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata. Az Arany Medál-díj együttműködőpartnere – többek között – a Kovács Nimród Borászat, a Vylyan Borászat, a Széchenyi Család Alapítvány és a Julius Meinl Hungary.

A 15. Arany Medál-díjkiosztót a fővárosi Bethlen Téri Színházban, december 13-án, szerdán 15 órakor rendezzük meg.

Navarrai Mészáros Márton és Udvaros Dorottya a 15. Arany Medál-díj imázsfilmjének felvételekor, a Nemzeti Színházban, 2023. november 2-án Fotó: Hatházi Tamás

Albutiu Réka
Arany Medál-díj, sajtófőnök
[email protected]
+36 30 646 7755