Száraz Miklós György

Száraz Miklós György Budapesten született 1958. május 19-én. Babérkoszorús (2021) és József Attila-díjas (2003) magyar író. Írói álnevei: ZsuanZsuan, Bebek Tamás, Marek János, Rozsnyai Mihály, Szalay György, Szana György, Vay Kristóf.

Édesapja Száraz György (1930–1987) Kossuth-díjas író, drámaíró, esszéista, édesanyja dr. Marek Márta Margit (1933–2004) orvosnő. Az egyetemet az ELTE Bölcsészkarán, történelem és levéltár szakon végezte, néhány félév régészetet is hallgatott, 1984-ben végzett. Dolgozott a Központi Statisztikai Hivatalban, a Hírlapkiadó Vállalat gyári újságjainál Kőbányán, Zuglóban, Albertfalván, majd a Juhász Ferenc szerkesztette Új Írás rovatvezetője lett.

Több könyvkiadónak is irodalmi vezetője volt, mégis inkább szellemi szabadfoglalkozásúnak mondható: írásból, főként históriai tárgyú albumainak szerzői jogdíjaiból élt. Dolgozott és dolgozik nagy könyvkiadóknak, egy seregnyi napilapnak és folyóiratnak. (Kulturális főszerkesztő-helyettese volt a 2009 decemberétől 2010 szeptemberéig megjelent Nagyítás című hetilapnak).

Saját néven 1991-től ír és publikál rendszeresen, bár különböző álneveken korábban is megjelentek írásai. Egy időben a fotózás és a filmezés foglalkoztatta, fényképezett és forgatott egyebek közt Erdély és a Felvidék tájain, Andalúziában, Katalóniában, Tibetben, Marokkóban.

Első regényéről (Az Ezüst Macska, Pannon, 1997) Juhász Ferenc azt írta, „szokatlan, tobzódó, torlódó bolond szép embersorsmese”, „mese-gomolygás”, „boldog élet-himnusz”. A könyv sikerét az is mutatja, hogy kiadásának jogait alig valamivel a megjelenése után megvásárolta Magyarország akkori legnagyobb kiadója, a Magyar Könyvklub (második kiadás: Magyar Könyvklub, 1999; harmadik kiadás: Helikon Könyvkiadó, 2005; olasz kiadás: Edizioni Anfora Milano, 2005; negyedik kiadás: Scolar kiadó, 2016). Következő könyve a Lovak a ködben című nagyregény, melynek megjelenése után, 2003-ban József Attila-díjat kapott. A művet Kabdebó Lóránt a legjobb regények közé, szerzőjét a legjelentősebb magyar írók közé sorolja. Számos album, néhány kisregény és novelláskötet után ismét egy súlyos nagyregény (Apám darabokban, 2016), majd két kisebb, kísérletező kedvű kötete jelent meg (Az álomvadász, 2017; Osztozkodók, 2018).