Mucsi Zoltán
Arany Medál díj 2022

Mucsi Zoltán 1957. szeptember 9-én, Abonyban született. Édesapja id. Mucsi Zoltán, édesanyja Kelemen Irén. Gyermekként még futballistának készült. A szakmunkásképzőben géplakatos végzettséget szerzett, majd később leérettségizett. Színészként való elhelyezkedése előtt, mint géplakatos dolgozott a Hajógyárban, illetve a Magyar Államvasutaknál is, de a Magyar Posta alkalmazásában is dolgozott hírlap-kézbesítőként.

Színészi pályája egy Kőtövis nevű irodalmi színpad keretein belül kezdődött, ahová barátja révén került be, itt figyeltek fel a tehetségére. 1979-1995 között a szolnoki Szigligeti Színháznál segédszínészként kezdte. A Színművészeti Főiskolára többször is jelentkezett, de nem vették fel. 1995-1997 között szabadúszó volt. 1997-ben az akkor alakuló Bárka Színházhoz szerződött, 2002-ben pedig a Krétakör Színház tagja lett. Az elmúlt évtizedek során megszámlálhatatlanul sok szerepben bukkant fel az ország számos teátrumában, napjainkban egyaránt láthatjuk a Szkéné Színházban, a József Attila, az Átriumban és a Centrál Színházban is játszani.

Szurdi Miklós Hatásvadászok című 1983-as filmjében szerepelt először televíziós vagy mozis produkcióban, azóta mintegy száz játékfilmes alakítás sorakozik a háta mögött. 2003-ban Antal Nimród Kontroll című filmje miatt hatalmasat nőtt a népszerűsége, a kultfilmben az egyik ellenőrt alakította. Országos ismertséget Jancsó Miklós Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten című filmjével, alig néhány évvel korábban szerzett. Több filmben és színdarabban játszik együtt pályatársával, Scherer Péter színésszel, becenevük Kapa (Mucsi) és Pepe (Scherer).

2016-ban rendezőként is kipróbálta magát, Sławomir Mrożek Emigránsok című munkáját a budapesti Stúdió K Színházban mutatta be.

Nős, második házasságában él, felesége Moldvai Kiss Andrea színésznő. Négy gyermeke van, Gergő (1981) az első házasságából származik. Közös gyermekeik Kornél (1996) és Milán (2002). Születése óta velük él felesége húgának gyermeke, Veronika is (2004), akit örökbe fogadtak.

Munkásságát 2000-ben Hekuba-díjjal, 2004-ben pedig Jászai Mari- és Súgó Csiga díjjal is elismerték. Egy évvel később az Arlecchino-díjat érdemelte ki, amit 2007-ben a Jászai-gyűrű és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje követett. 2011-ben Kaszás Attila-díjat vihetett haza, 2018-ban megkapta az Érdemes művész kitüntetést. Alakításait kétszer is a Magyar Filmkritikusok Díjára érdemesnek találták, 2009-ben elnyerte a Fővárosi Önkormányzat díját is.

Szenvedélyes Real Madrid-szurkoló. Bérczes László rendező-fesztiválszervező tollából 2020-ban jelent meg életrajzi könyve (Mucsi Zoltán – Bérczes László beszélgetőkönyve), amely betekintést nyújt a színészlegenda múltjába és jelenébe. Mucsi 12x – Öröknaptár című kötete a rákövetkező évben jelent meg, amelyben Marosi Viktor fotográfus róla készült humoros képei mellett a szellemes és jól használható öröknaptárában a történelem és a művészvilág legismertebb koponyáiról mondja el a tőle megszokott lefegyverző őszinteséggel a véleményét.

2022-ben az év színészének járó Arany Medál-díjat vehette át a Bethlen Téri Színházban tartott díjkiosztón.