Kamarás Iván

Kamarás Iván 1972. december 22- én született Pécsett. Édesanyja Uhrik Teodóra balett-táncos, akinek második férje, Lovas Pál balett-táncos volt Kamarás Iván nevelőapja fél éves korától, féltestvére Anna. Édesapja Kamarás András grafikusművész, féltestvére Kamarás Marco zenész, aki Párizsban nőtt fel. Kamarás Iván Pécsett érettségizett az ANK angol két tannyelvű gimnáziumában.

Már általános iskolásként is amatőr színjátszókörbe járt, ahol a Lázár Ervin Gyere haza, Mikka-makka címszerepében lépett először színpadra. Ezután az úttörőház színjátszókör következett – egyedüli fiúként –, majd a Fegyveres erők klubjában Moravetz Levente stúdiójában tanulta a mesterséget. Még gimnazistaként játszhatott a pécsi Kamaraszínházban, A három sárkány című Hunyady Sándor darabban. Ezután elsőre felvették a Színház és Filmművészeti Főiskolába, ahol 1995-ben végzett Kapás Dezső és Horvai István osztályában. 1995–1997 között a Budapesti Kamaraszínház, 1997–2009 között pedig a Vígszínház tagja volt. Szinkronizált is. 2009-ben – először csak egy évre – kiköltözött Los Angelesbe, majd folyamatosan ingázott Budapest és Amerika között, ahol a filmezésé lett a főszerep.

A zene egész fiatal korától elkísérte, így ezen a területen is kipróbálta magát. Iskolásként a Maradék nevű együttesben játszott, ami a Coda előzenekarként lépett fel. Első, Bombajó című szólólemezének drum and bass-es zenei alapjait 2000-ben Zságer Balázs és Fogarasi László készítették.

Közreműködője volt több színészek által felénekelt albumnak is.

Dolgozott vezető társulatoknál és alternatív színházi műhelyekben. Játszott többek között a Győri Nemzeti Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Hevesi Sándor Színház, a szombathelyi Kamara Savaria, Gyulai Várszínház, a Merlin Színház színpadain is. 2006-ban tagja volt Vasvári Emese Lakásszínházának, amely előadásból 2007-ben mobilfilm is készült Kamarás Iván ötlete alapján. Színházi rendezőként is bemutatkozott Gulyás Nagy György brácsás felkérésére (akit a Vígszínházban ismert meg): 2009-ben Csajkovszkij Anyegin című operájának keresztmetszetét rendezte meg Keszthelyen.

2009-től szabadúszó, és egy időre a színház háttérbe szorult az életében.

2015 decemberében a Játékkészítő című zenés akciómese teljesen új szereplőjeként, mint Keptén kapitány a kalózvezér lépett színpadra. A pop-show-musical új karakterét – amelyik egy külön dalt is kapott Jobb élet vár címmel – kifejezetten személyére írták.

2019 végétől – Csányi Sándor szerepeit átvéve – a Thália Színház két előadásában is színpadra lépett. Robert Dubac A férfi agy, avagy nincs itt valami ellentmondás?! című egyszemélyes vígjátékában, Szirtes Tamás rendezésében és a Goda Krisztina által rendezett Terrence McNally Ketten egyedül című darabban Schell Judittal.

Első filmszerepét még a főiskolán a Nagy Károlyról szóló háromrészes óriásprodukció Kis Pipinjeként (angolul), majd 1996-ban Schmidt Arnold Stationary című rövidfilmjében kapta. Ettől kezdve számos magyar és pár nemzetközi filmben (például a Pokolfajzat 2: Az aranyhadsereg – Hellboy II The Golden Army – amerikai produkcióban) is szerepelt. Az 1990-es évek végén A miniszter félrelép és az Európa expressz aratott nagy sikereket. 2002-ben együtt szerepelt Darvas Ivánnal – akihez sokan hasonlítják – a Szent Iván napja című filmben, majd a Szerelem utolsó vérig olasz-magyar filmdráma Dandyje.

2009-től életében egy időre a filmezésé lett a főszerep. Amerikába ment, hogy tanuljon és megismerhesse e műfaj fogásait, hiszen egész más a szereplőválogatás és a teljes felkészülési munka is, mint a színház világában. Előbb filmrendezői szakot hallgatott, majd éveken át több filmes, színészi kurzusra is járt, miközben kisebb-nagyobb munkái is adódtak. Filmszerepekben 2013-ra érte utol, sőt túl is lépte a színpadi szerepei számát. Ebben az évben körülbelül tíz film jött ki, amiben szerepelt, ezekből a több külföldi. 2012 őszén alakult – a Magyarországon ilyen képzéssel elsőként akkreditált – Go to Casting! Filmszínész iskola, ahol – Pokorny Liával közösen – színészmesterséget oktat a diákoknak a hazai és amerikai tanulmányai alapján.

Két fiú, Igor (2001) és Zalán (2003, aki 2016-ban a Magyar Táncművészeti Főiskola tanulója) édesapja.