Hámori Gabriella

Hámori Gabriella 1978. november 1-jén született Szarvason. Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész.

2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Marton Lászlónál tanult. Az egyetemi évek alatt bizonyította tehetségét, a Pesti Színházban szerepelt a Tótékban. A Vígszínházban a Bűn és bűnhődésben játszott. 2001–2004 között a Radnóti Miklós Színház tagja volt. 2004-től a Vígszínház, majd az Örkény István Színház tagja, amelynek vezető színésznője. 2011-ben kísérletező alkat lévén megpróbált Los Angelesben és Berlinben is érvényesülni, a német fővárosban párjával, Márton Dávid magyar színházi rendezővel élt együtt. Játszott a Márton Dávid rendezte Macbeth című darabban a berlini Volksühne színházban német nyelven.

A 2003 óta az egyik legfoglalkoztatottabb magyar filmszínésznő, az országos népszerűséget Bergendi Péter vígjátéka, az Állítsátok meg Terézanyut! hozta el számára, amelyben a főszerepet alakította. Számtalan filmbéli alakítását díjazták itthon és külföldön is. Pályáját statisztaként kezdte. Több amerikai szuperprodukció szerepére is esélyes volt: az Oscar-díjas Danny Boyle elküldte neki a Transz című filmje teljes forgatókönyvét, a Mission: Impossible – Titkos nemzet című filmben pedig a női főszerepre hallgatták meg. Utóbbi szerepet – Tom Cruise partnerét játszva – végül a svéd Rebecca Ferguson alakította.

2012 és 2014 között Berlin és Budapest között ingázott. 2014 tavaszán az Örkény Színházban bemutatásra kerülő Stuart Mária című Schiller-dráma címszerepe miatt tért haza. Első poplemeze Nem örmény népzene címmel 2014 őszén jelent meg. Az albumon szereplő dalok közül számtalan szerzemény szövegét saját maga írta. A „Mindenki mindent akar” című dalt külföldi rádiók is játszották, Paul Smith manchesteri rádiós műsorvezető Through The Curtain Show című rádióműsorában is hallható volt. Professzionális szinten játszik fuvolán.

2015-ben az A-kategóriás 39. Montreali World Filmfesztiválon mutatták be a Vékes Csaba rendezte Ál(l)omás című rövidfilmet, amelyben főszerepet alakít Lázár Kati és Máté Gábor oldalán.

Színházi alakításaiért és filmszerepei elismeréseként számtalan díjban részesült. 2007-ben Jászai Mari-díjat, 2008-ban Junior Príma díjat kapott. 2012-ben a Vizsga című filmben nyújtott alakítását mind a New York-i Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztivál, mind pedig a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál a legjobb színésznő címmel jutalmazta. 2022-ben A legjobb tudomásom szerint című film kapcsán elnyerte a Magyar Filmdíj legjobb női főszereplő díját, A játszmában Gáti Éva alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek választották.

Ezidáig két alkalommal vehette át az év hazai színésznőjeként át az Arany Medál-díjat, 2009-ben és 2012-ben.