Jubiláló legendák kapják a 15. Arany Medál-díjat

Jubiláló legendák kapják a 15. Arany Medál-díjat

Esztergályos Cecília, Kossuth-díjas színművész, Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas író-költő, Jordán Adél, Sodró Eliza, Trill Zsolt színművészek és Gauder Áron filmrendező vehetik át idén az Arany Medál-díjat. A 15. Arany Medál-átadót december 13-án, szerdán 15 órakor rendezik meg a budapesti Bethlen Téri Színházban.

Az év írója kategóriában Parti Nagy Lajos, Kossuth-díjas író-költőt; az év színésznője kategóriában Jordán Adél színművészt; az év színésze kategóriában Trill Zsolt, Jászai Mari-díjas színművészt ismerjük el. Az év filmrendezője Gauder Áron Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró; az év legígéretesebb fiatal tehetsége Sodró Eliza színművész lett. Az életműdíjat Esztergályos Cecília Kossuth-díjas szín- és táncművész veheti át.
Idei elismertjeink kapcsán érdekesség, hogy Esztergályos Cecília 80., Parti Nagy Lajos 70., Gauder Áron 50. születésnapját ünnepli ebben az évben. Az év filmrendezője, Gauder Áron Kojot négy lelke című, márciusban bemutatott filmje Magyarország hivatalos Oscar-nevezettje az „legjobb nemzetközi film” kategóriában.

A 15. Arany Medál-díjátadót Szücs Balázs, Budapest VII. Kerület Erzsébetváros (az önkormányzat a rendezvény főtámogatója) alpolgármestere nyitja meg. Fellép az idén 25 éves Roy & Ádám Trió zenekar. Díjat ad át: Bodrogi Gyula, Csernus Mariann Kossuth-díjas színművészek, Pálmai Anna, Staub Viktória, Kamarás Iván színművészek, Vámos Miklós író és Szász Attila filmrendező. Videóüzenetet küld Deák Kristóf, Oscar-díjas filmrendező.

Az Arany Medál-díj kulturális közönségdíjat Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, lap- és könyvszerkesztő alapította 2008-ban. A kitüntetésre minden évben egy-másfél hónapig lehet szavazni a világhálón (e-mailben és az aranymedaldij.hu honlapon), valamint a fővárosi Bethlen Téri Színházban, a 6színben, a Játékszínben, az Eötvös 10-ben, valamint a debreceni Apolló moziban és a Miskolci Művészetek Házában.

Eddig hetvennél több művész vette át az Arany Medál-díjat, köztük Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Molnár Piroska, Bánsági Ildikó, Básti Juli színművészek, Fekete Ibolya, Szász János, Till Attila, Enyedi Ildikó filmrendezők, valamint Nádas Péter, Vámos Miklós és Háy János írók. Az Arany Medál-díj az adott évi színházi, filmes és irodalmi teljesítményt ismeri el a közönség szavazatai alapján.