Háy János

Háy János 1960. április 1-én született Vámosmikolán. József Attila-díjas magyar író, drámaíró, költő, festő, illusztrátor, a Palatinus Könyvkiadó alapítója.

Kisgyermekként a vámosmikolai évek meghatározóak voltak a számára, 1974-től, vagyis gimnáziumi éveinek megkezdésétől mégis Budapest töltötte be a központi szerepet Háy életében. A fővárosban belevetette magát a kortárs alternatív kultúrába, és itt vett részt első ízben olyan rendezvényeken, melyek nagy hatással voltak későbbi munkásságára (zenei és képzőművészeti programok). A gimnáziumban erősen vonzotta az irodalom, azonban a rossz jegyek (irodalom kettes) eltántorították attól, hogy később ebben az irányban folytassa felsőfokú tanulmányait.

Többszöri próbálkozás után 1981-ben felvételt nyert a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar orosz–történelem szakára, ahova akkori szerelme, későbbi felesége miatt adta be a jelentkezést, aki angolt tanult az intézményben. Ugyanebben az évben Háy szegedi barátaival megalapította élete első és egyben utolsó rockzenei együttesét, az Originál Lágert, azonban a zenekar egy éven belül néhány demófelvétel után felbomlott. Bár az író felhagyott a zenéléssel, a zene iránti rajongása a mai napig megmaradt.

1985-ben végezvén felsőoktatási tanulmányaival az 1982 óta publikáló Háy irodalmi periodikát indított útjára Podmaniczky Szilárddal és Kurdy Fehér Jánossal együtt Narancsszívszonett címmel. A szamizdat csupán nyolc számot ért meg. 1985–1988 között Budapesten általános iskolai tanár volt.

Az 1989-es év több szempontból is fordulópont Háy János életében. Ekkor hagyott fel a tanári pályával, ebben az évben kezdett el szerkesztőként dolgozni több kiadónál is (Holnap, Pesti Szalon, Palatinus), mely könyvkiadóknál egészen 2004-ig szerkesztett, valamint 1989-ben jelent meg első verseskötete Gyalog megyek hozzád sétálóúton címmel. A kötet az 1976-tól 1985-ig terjedő írói időszakot zárja le, híres nyitómondata pedig: „Háy János nevű személy nem létezik”. A Gyalog megyek… után 17 könyve jelent meg, köztük Dzsigerdilen című regény, amely prózaíróként és A Gézagyerek, amely drámaíróként tette elismertté.

Művei közül van olyan, mely már több kiadást is megélt. Ilyen többek között a Dzsigerdilen, amely először 1996-ban jelent meg, 1999-ben született egy azonos című német fordítása, magyarul pedig 2004-ben adták ki ismét. Írásai nem csak hagyományos, könyv formában jelennek meg, hanem több művének is elkészült már a hangoskönyv változata, például A bogyósgyümölcskertész fiát Rátóti Zoltán olvasta fel, és szintén ő hallható az Egy szerelem történetének MP3 változatában.

Háy nem hagyott fel a képzőművészettel, több ízben jelentek meg rajzai és festményei, ezen felül maga illusztrálja könyveit, készíti el azoknak borítóit. Felnőtt fejjel végezte el az ELTE esztétika szakát, jelenleg pedig szabadfoglalkozású íróként él Budapesten. Három gyermeke van.