Hámori Ildikó
Hámori Ildikó

Már kislánykorában is színésznő szeretett volna lenni, de számára a család az első. Egy iskolai válogatás következtében 13 évesen már tévéfilmben játszott, így ezután, 1960-tól a Magyar Televízió gyermekszereplője lett. 1964-ben érettségizett a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban. Ez után egy évig lakberendezőként dolgozott.

Mielőtt felvették a főiskolára, 1966–67-ben tagja volt, az akkor alakuló, híressé vált, Bodnár Sándor vezette Nemzeti Színház stúdiójának. Ekkor lépett először a Nemzeti színpadára, amikor Az ember tragédiája Major Tamás rendezte előadásával megnyílt Nemzeti Színházként a Hevesi Sándor téri épület.

1971-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Békés András és Gáti József osztályában. 1971–1980 között a Thália Színházhoz szerződött, ahol főiskolai gyakorlatát is végezte. 1980–1983 között a Népszínházban lépett fel. 1983-tól a Nemzeti Színház, majd 2000-től, az átnevezés után is a Pesti Magyar Színház társulatának művésznője.

Játszott továbbá a Szegedi Szabadtéri Játékokon is. Tagja az Éjszakai Színháznak. 2000-től az Ivánka Csaba Alapítvány kuratóriumának tagja és képviselője.

Színházi szerepei mellett számos játék-, és tévéfilmben látható, illetve szinkronszínészként hallható is.

Férje Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező, a Magyar Állami Operaház volt igazgatója. Lánya Szinetár Dóra Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, az Operettszínház tagja.

Forrás: Wikipedia

Díjazott Művészek