Gálffi László

Gálffi László Budapesten látta meg a napvilágot 1952. november 16-án. Gyerekkorától érdekelte a színészet, diákként amatőr színjátszó volt.

Messziről indult, hogy aztán eljusson a Kossuth-díjig. Messziről indult, hogy az ország egyik meghatározó színészeként emlegessék. Öt gyereket nevelt az asztalosként dolgozó édesapja és az édesanyja. Három báttya asztalos lett, de ő mást akart. A színház, a film volt a mindene.

Az édesapja azt akarta, hogy ő is kövesse őt a fák megmunkálásában. De hajthatatlan volt, s azt kérte az apjától, adjon neki egy esélyt színészként. Adott, majd büszkén segítette a maga szerény módján a fia karrierútján.

Gálffi László egy érzékeny, művészlelkű fiatalember egyszer csak ott találta magát a legendák között. Nagy ugrás ez, óriási ugrás. Gálffi tán feladta volna, tán elmenekült volna, ha Várkonyi Zoltán nem vigyáz rá eléggé. Nem engedte elmenni, nem engedte elmenekülni. Ehelyett a Nyár című darabot rendezte, s ebben fontos szerepet szánt neki. Vastaps, közönségsiker volt a jutalma. S hogy Gálffi Lászlót nem csak itthon, hanem a határon túl is felfedezték, arra tökéletes bizonyíték, a Wagner című sorozat, amelyben II. Ludwig szerepét alakította, olyan színésznagyságok mellet, mint Richard Burton és Laurence Olivier. Svájcban és Németországban forgattak, és voltak, akik győzködték, maradjon kint. Ő mégsem maradt.

Parádés szerepeket kapott itthon, mind a filmvásznon, mind a Vígszínházban, ahol 1999-ig játszott. S közben önálló esteken vett részt, Rimbaud, Verlaine és Baudelaire verseiből állított össze lélekre ható esteket.

1994-től 2010-ig tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen művészi beszédet. 2003-ban DLA fokozatot szerzett, 2008-tól az egyetem docense. 2008-as szívrohama után felhagyott a tanítással.

Szabadúszó lett, nem sokkal később pedig alapító tagja az Örkény színháznak. 2004-től az Örkény István Színház tagja. A 2023/2024-es évadra alkotói szabadságra ment.

Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Shakespeare: Othello című darabjában Jago szerepe, valamint Katona József: Bánk bán című művének főszerepe.