Dijazott_kozos_foto_2016_Borcsok_Zsofia

Díj tervezésére ír ki pályázatot az Arany Medál-díj

Budapest, 2021. július 22.

 

Díj tervezésére és kivitelezésére hirdet pályázatot az Arany Medál-díj kulturális közönségelismerés. A koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt díjátadót 2021. szeptember 7-én a budapesti Bethlen Téri Színházban tartják és a közönségszavazás útján kiválasztott hat művész (az év színésze, színésznője, filmrendezője, írója, a legígéretesebb fiatal tehetség és az életműdíjas) a díj létrehozója, Navarrai Mészáros Márton kulturális újságíró, szerkesztő reményei szerint már új, egyedi tervezésű díjat vehet át. A díj tervezésére és kivitelezésére pályázatot kiíró szervezők abban bíznak, hogy az időtálló és korszerű díj válthatná az eddigi szárnyas nőalakot ábrázoló trófeát.

Az Arany Medál-díj július 23-án pályázatot ír ki a hat kategóriában kihirdetett díjak tervezésére és kivitelezésére. Az Arany Medál-díjat, amelyet Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő gyermekfejjel, 2008-ban alapított, minden évben a legkiválóbbnak ítélt színész és színésznő, filmrendező, író, valamint legígéretesebb fiatal tehetség és életműdíjas veheti át a közönség online és bizonyos kulturális intézményekben leadott voksai alapján.

A díj adományozására első alkalommal 2008-ban került sor, az Arany Medál-díjátadó 2013 óta állandó jelleggel a fővárosi Bethlen Téri Színházban kerül megrendezésre minden év decemberében. A díjátadót a koronavírus-járvány miatt a tavalyi évben nem tartották meg, de a szavazás a megszokott körülmények mellett (interneten, valamint a Bethlen Téri Színházban és a debreceni Apolló Moziban) és a megszokott időpontban zajlott le (2020. október 25. és december 1.) között. Az elmaradt díjátadót 2021. szeptember 7-én tartják a Bethlen Téri Színházban, a nyertesek kilétét augusztus végén jelentik be. A 2021-es év szavazását októberben indítják, és az idei Arany Medál-díjasoknak decemberben adják át a kitüntetéseket.

Az Arany Medál-díjazottjai kezdetben egy madarat ábrázoló csúcsdísszel ékesített trófeát kaptak, majd a közelmúltig egy olyan trófeát, amely egy szárnyas nőalakot ábrázolt. A pályázók, akik lehetnek pályakezdő fiatal képző- vagy iparművészek, szobrászok vagy designerek, most nem csak a díj, hanem az A/4-es méretű oklevéltartó mappa tervezésére is lehetőséget kapnak. A díj megálmodásával szembeni elvárás, hogy kifejezze az egyik legkülönlegesebb és legdemokratikusabb kulturális közönségelismerés szellemiségét, ugyanakkor képviseljen esztétikai értéket és legyen korszerű és időtálló. Előlapján a díj és kategória neve, az odaítélés évszáma, valamint a díjazott neve kerüljön megjelenítésre. Az anyagot illetően megkötés, hogy ne aranyban, ne műanyagban és ne bőrben gondolkozzanak a pályázók.

A pályázat kiírásának egyik legfontosabb indoka, hogy a díjnak ezentúl – akár évtizedeken keresztül – újragyárthatónak kell lennie. Nem feltétele a pályázásnak, hogy az alkotó vállalja a kivitelezést, de kétségkívül előny, ha le tudja gyártani az általa tervezett díjat.

Az Arany Medál-díj csapata az [email protected] címre várja a pályaműveket, benyújtási határidő: augusztus 16., hétfő éjfél. Kérjük, a pályázók nevük, elérhetőségeik (e-mail, telefonszám) megadásával küldjék el pályaműveiket.

A pályázat elbírálásának határideje és a pályázók értesítése a döntésről: 2021. augusztus 18., szerda. A nyertes pályaművet 85 ezer forinttal honorálják.

Az Arany Medál-díjat eddig ötvennél több magyar művész vehette át, köztük az idén elhunyt Törőcsik Mari, Bodrogi Gyula, Halász Judit, Básti Juli színművészek, Nádas Péter, Háy János és Dragomán György írók, Enyedi Ildikó, Herendi Gábor és Szász Attila filmrendezők.

Fotó: Márton András, Osváth Judit, Halász Judit, Thuróczy Szabolcs, Till Attila, Németh Gábor kezükben az Arany Medál-díjjal a közönségdíj 2016-os átadásán, a Bethlen Téri Színházban (Börcsök Zsófia felvétele)