Deák Kristóf
Arany Medál díj 2022

Deák Kristóf 1982. június 7-én született Budapesten. Édesanyja Ács Enikő, szombathelyi énekesnő, dalszerző, francia-könyvtár szakos tanár, édesapja Deák Csaba, faipari mérnök. Családjában sok a pedagógus. Gyermekkorában hét évig zongorázott, gimnazistaként basszusgitározott a Kockás fülű nyúl nevű rockzenekarban.

A fővárosi Brassó Utcai Általános Iskolába járt, ahol rajztanára fedezte föl érzékét a filmezéshez és vitte be a videószakkörbe, majd egyik filmjét leadták a Magyar Televízió Videák című műsorában. Középiskolába az Apáczai Csere János Gimnáziumba járt. Érettségi után Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnök szakán tanult, mert eleinte a hangmérnök szakma érdekelte. Ebben az időben az EstFMen címmel rádiós műsor készített barátaival és visszatért a filmezés iránti régi vágya.

2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyártásszervező szakán, ahol évfolyamtársai, Csillag Manó és Kovács Zoltán hatására tanult meg vágni. Tanulmányai során előbb a filmezés technikai és üzleti oldalával ismerkedett meg, de ahogy ismert hazai és külföldi szakemberek, például Goda Krisztina vagy Michael Kahn mellett dolgozott, korán felismerte, hogy a vágást is nagyon meg kell tanulnia, hiszen a vágóasztalon dől el, hogy a filmből mi az, ami összeáll.

2009 óta él Angliában. Londonban a Westminster egyetemen végzett rendezői mesterszakot, ahol két évig segédtanárként dolgozott. Elsősorban ott és Budapesten dolgozik saját filmes cégében. Sokáig szabadúszó vágó volt, 2014 óta rendező-forgatókönyvíróként dolgozik elsősorban, amikor is a Mindenki forgatókönyvével elnyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán-pályázat kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártásának támogatását. 2011-ben a Hacktion első két évadjának tizenkét epizódját rendezte.

Első teljesen önálló műve, amelynek rendezője, forgatókönyvírója és producere is egyben, a Mindenki címet viseli. Ez az alkotása amellett, hogy többek között a lille-i Festival du Cinema Européen közönségdíját is elvitte, fődíjat nyert a tokiói rövidfilm-, és a chicagói gyerekfilmfesztiválon is, melyek által az alkotás nevezhetővé vált az Oscar-díjra, amit 2017- ben meg is kapott a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában. A világ legrangosabb filmes elismeréséről szólva így nyilatkozott a Marie Claire életmódmagazinnak adott 2022-es interjújában: „Filmezés terén mindenki a maximumot, az Oscar-díjas színvonalat várja el tőlem, de pont ezért szeretek mással vagy kisebb téttel járó dolgokkal is foglalkozni alkalmanként. Csináltam párperces epizódokból álló minisorozatot a Comedy Centralra, és a feleségem drónkoreográfusi munkájában is gyakran segédkezem dróntechnikusként. Nemcsak azért, mert szerteágazó az érdeklődésem, hanem mert jó csak úgy mókából csinálni valamit néha. Amit negatívumként tudnék említeni, hogy mivel eléggé a karrierem elején voltam, amikor megkaptam ezt az elismerést, kimaradt az az időszak, amikor tét nélkül alkothatok, kísérletezhetek vagy a szakma nagymesterei mellett tanulhatok.”

2017-ben az Oscar-díjakról döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a tagjai közé hívta, munkásságát ugyanebben az évben Balázs Béla-díjat kapott. Első televíziós drámáját, a Foglyok című alkotást 2019-ben mutatták be. Első nagyjátékfilmje, a 2022 januárjában bemutatott, színészlegendáktól hemzsegő (Jordán Tamás, Pogány Judit, Tordai Teri, Hámori Ildikó, Baranyai László) Az unoka a 2022-es év 5. legnézettebb magyar mozi filmje, mintegy negyvenezres össznézőszámmal.

Felesége Nina Kov francia-orosz-magyar koreográfus.

2022-ben az év filmrendezőjének járó Arany Medál-díjat vehette át a Bethlen Téri Színházban tartott díjkiosztón.