Deák Kristóf
Arany Medál díj 2022

Édesanyja Ács Enikő énekesnő, francia-könyvtár szakos tanár, édesapja Deák Csaba faipari mérnök. Két húga van, Emese tervezőgrafikus és Bori is grafikus. Családjában sok a pedagógus. Gyermekkorában 7 évig zongorázott, aztán gimnazistaként basszusgitározott a Kockás fülű nyúl nevű rockzenekarban.

A Brassó Utcai Általános Iskolába járt, ahol rajztanára fedezte föl érzékét a filmezéshez és vitte be a videószakkörbe, majd egyik filmjét leadták a Magyar Televízió Videák című műsorában. Középiskolába az Apáczai Csere János Gimnáziumba járt. Érettségi után Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem villamosmérnök szakán tanult, mert eleinte a hangmérnök szakma érdekelte, de később ez megváltozott. Ebben az időben az EstFMen rádiós műsort is készített barátaival és visszatért a filmezés iránti régi vágya.

2006-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem gyártásszervező szakán, ahol évfolyamtársai, Csillag Manó és Kovács Zoltán hatására tanult meg vágni. Tanulmányai során, így előbb a filmezés technikai és üzleti oldalával ismerkedett meg, de ahogy ismert hazai és külföldi szakemberek, például Goda Krisztina vagy Michael Kahn(wd) mellett dolgozott felismerte, hogy a vágást is nagyon meg kell tanulnia, hiszen a vágóasztalon dől el, hogy a filmből mi az, ami összeáll.

2009 óta él Angliában. Londonban a Westminster egyetemen végzett rendezői mesterszakot, ahol aztán két évig segédtanárként dolgozott. Elsősorban ott és Budapesten dolgozik saját filmes cégében. Sokáig szabadúszó vágó volt, 2014 óta rendező-forgatókönyvíróként dolgozik elsősorban, amikor is a Mindenki forgatókönyvével elnyerte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Huszárik Zoltán-pályázat kisjátékfilmek és kísérleti filmek gyártásának támogatását. De ő rendezte 2011-ben a Hacktion első két évadjának tizenkét epizódját is. Második teljesen önálló kisjátékfilmje, az A legjobb játék – ami egy térfigyelő munkatárs lázadását követi nyomon – 2016-ban szintén elnyerte a Huszárik Zoltán-pályázaton a médiatanács támogatását.

Első teljesen önálló műve, melynek rendezője, forgatókönyvírója és producere is egyben, a Mindenki címet viseli. Ez az alkotása amellett, hogy többek között a lille-i Festival du Cinema Européen közönségdíját is elvitte, fődíjat nyert a tokiói rövidfilm-, és a chicagói gyerekfilmfesztiválon is, melyek által az alkotás nevezhetővé vált az Oscar-díjra, amit 2017-ben meg is kapott a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában.

2017 júniusában az Oscar-díjakról döntő amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia a tagjai közé hívta.

Az A legjobb játék című kisjátékfilmjét 2018. július 28-án az RTL Klub mutatja be.

Felesége Nina Kov koreográfus.

Forrás: Wikipédia

Díjazott Művészek