Ábrahám Edit

Ábrahám Edit 1956 december 26-án született Budapesten. 17 évesen szerepelt először filmben. 1973-ban a Romhányi József forgatókönyvéből Bácskai Lauró István által rendezett Bajuszverseny című tévéjátékban játszotta a Kubik Anna által megformált Hajnalkának az első számú udvarhölgyét. Az ifjú színésznőnek kellemes énekhangjára a készítők is felfigyeltek. Ezt követően 1978-ban két filmben is feltűnt, Szász Péter Bolondok bálja című tévéjátékában, ahol Kállai Ferenccel volt közös jelenete, majd a Várkonyi Gábor rendezte és az erdélyi író, Bálint Tibor könyvéből forgatott Zokogó majom, avagy Egy élhetetlen család kálváriája című filmsorozat több epizódjában Bárány Ilit alakította.

1980-ban Szirtes Tamással és Haumann Péterrel dolgozott együtt a Leánykérés éjjel kettőkor című magyar tévéjátékon. Ugyanebben az évben forgatta Szőnyi G. Sándorral a Fekete Rózsa című drámát, Esztergályos Károllyal a Szerelmem Elektra!, és Ádám Ottóval a Mathiász panzió című filmeket.

1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán prózai szakon és még ebben az évben újra Szőnyi G. Sándorral dolgozhatott együtt: Az a szép fényes nap című Szabó Magda-adaptációban újra énekelt is.

Színházi karrierje is színesnek bizonyult. Egy évadot töltött a Kecskeméti Katona József Színházban. Ezután a József Attila Színház, a Thália Színház, a Népszínház, a Hököm Színház (későbbi Karinthy Színház) és a Madách Színház társulatának tagja volt. 1992-től a Vígszínház vendégművésze volt. Színházi feladatai mellett a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) társulatnál – német nyelven – is játszott.

1982-ben Básti Juli és Jan Nowicki oldalán az egy szövőnő és egy idős mérnök kapcsolatát bemutató Vészi Endre-könyvből készült Kettévált mennyezet című, Gábor Pál rendezte magyar filmdrámában Széll Árpád Romana nevű lázadó lányát játszotta.

Még ebben az évben feltűnt egy kosztümös drámában, a II. József császárban, és Mihályfi Imre Szilvási Lajos regénye nyomán írt és rendezett négyórás drámájában, az Appassionatában a női főszereplőt, Olgát alakította.

1983-ban szerepelt a Mint oldott kéve című tévéfilmsorozatban egy kisebb epizódszerep alkalmáig. A Könnyű testi sértés című filmben későbbi férjével, Andorai Péterrel és Eperjes Károllyal szerepelt együtt. Ezekkel együtt mindössze 15 tévéfilmben és 5 játékfimben szerepelt.

Első férjétől, Andorai Pétertől, Kossuth-díjjal kitüntetett színésztől elvált. Egy gyermekük született: ifj. Andorai Péter.
Második férje Horvai Mátyás, apósa Horvai István (rendező, tanár) volt.

Fiatal kora óta rendszeresen vállal szinkronszerepeket. 22 szinkronfőszerepet és 17 szinkronmellékszerepet tudhat maga mögött.
1998 és 2014 között, majd 2019-től 2021-ig ismét a Barátok közt című sorozat főszereplője, ahol Berényi Claudiát alakítja.

2008-ban Arany Medál díjjal tüntették ki Az év színésznője kategóriában, majd egy évvel később is jelölték a közönségdíjra.