Thuróczy Szabolcs

Thuróczy Szabolcs 1971. december 24-én születtet Nyíregyházán. A magyar színész, a budapesti Pintér Béla és Társulata oszlopos tagja.

Sportiskolába járt és futballozott a Nyíregyházi VSC-ben. A gimnázium idején Gaál Erzsébet rendezőnő a nyíregyházi színházban a Georg Büchner műveiből készült Danton című előadásához keresett szereplőket. Azonnal beszippantotta a színház világa. Ennek ellenére az érettségi után a József Attila Tudományegyetem jogi karára felvételizett, ahol 1996-ban diplomázott. A színháztól közben sem távolodott el. 1990 és 1992 között Nyíregyházán Zsótér Sándor első rendezéseiben szerepelt. 1994 és 1995 között a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 1998 óta a Pintér Béla és Társulata tagja.

Rengeteg szerepben láthattuk már. Csencselő roma volt a Kalandorokban, verőlegény a Valami Amerikában, meleg rendőr a Pánikban. Ez utóbbi az első közös filmje Till Attilával, utána jött a Csicska újkori rabszolgatartója, legutóbb pedig a Tiszta szívvel tolószékes gengsztere. Thuróczy Szabolcs a magyar film egyik legizgalmasabb arca. Játéka mindig életteli, felkavaró, a Szerdai gyerekben egyenesen szívbemarkoló.

Zűrös életű, önmarcangoló, örökké vesztes emberek jó ismerője. Néha dúvad, máskor meg kenyérre kenhető. Ahogy az adott karakter kívánja. Érzelmi amplitúdója behatárolhatatlan. Tehetsége is. Ezért tartozik a legkeresettebb és legismertebb magyar színészek közé. Pedig nem járt színművészeti főiskolára.

Cannes-ban öt filmjét vetítették már, de csak egyszer jutott ki, akkor is „futva”. Este lement a film, a Mundruczó Kornél rendezte Fehér Isten, hajnali négykor már vitték a nizzai repülőtérre, mert aznap este már Bécsben lépett színpadra.
Felesége 2005 óta Molnár Andrea, kivel közös gyermekei, Borbála (2005) és Orsolya (2007). Korábbi kapcsolatából további egy gyermeke született, Máté (1994).