Gáspár Kata
Gáspár Kata színművész

Gáspár Kata (Budapest, 1987. október 27. –) magyar színésznő.

Szülei Gáspár Sándor és Bánsági Ildikó színészek, bátyja Gergely (vagy Gergő) dobos. A családban nagy figyelmet fordítanak arra, hogy mindenki a saját útját járja, protekció nélkül. Gáspár Kata középiskolai tanulmányait Újpesten, a Bródy Imre Gimnázium drámatagozatán végezte.

A 2003-ban bemutatott Apám beájulna című film egyik főszereplőjeként kapta – akkor még amatőrként – első szerepét. Gyerekkorában még állatorvos, tengerbiológus vagy pedig pszichológus akart lenni, színész csak később, a filmes tapasztalat hatására. Bár válogatásokra kiskorától hívták volna, szülei addig nem engedték, amíg nem a maga akaratából ment. Érettségi után beiratkozott az esztergomi főiskola (ma Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar) kommunikáció szakára és mellette Jordán Tamás hívására a Nemzeti Színház akkor induló kétéves színészképző stúdiójába (ami később megszűnt). Első önálló színházi szerepét 2007-ben kapta Alföldi Róbert rendezőtől (Molière Tartuffe című előadásban Marianne szerepének átvételével). Hét éven át játszott a Nemzeti Színházban, majd 2013-ban szabadúszó lett, s a budapesti Karinthy és a veszprémi Petőfi Színház előadásaiba is meghívást kapott. A 2011-ben alakult Itt és Most Társulat improvizációs színház tagja szinte a kezdetektől. 2013 óta a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor szakának hallgatója Molnár Piroska és Kocsis Gergely osztályában. 2014-től a Thália Színházban is játszott, 2015-ben pedig a Pesti Magyar Színháznál kapott szerepeket, ahol 2020-ig volt tag.

A 2000-es évek közepétől látható filmekben, – hiszen Sas Tamás felfedezettjeként több filmjében (S.O.S. szerelem!, 9 és 1/2 randi) is szerepet kapott, – sorozatok epizódszerepeiben és klipben, továbbá hallható szinkronhangként is. 2018 októberétől a 200 első randi című, a Viasat3 által gyártott napi sorozat címszereplője.

Forrás: Wikipedia

Díjazott Művészek