Földi Pál

Földi Pál 1938-ban született Budapesten. Édesapja, Földi Ede lovas szakember volt. Édesanyja révén arisztokrata család sarja, a családban több főispán, pap és katonatiszt is volt.

A budapesti Madách Gimnázium tanulója volt, 1956-ban érettségizett. Már nagyon fiatalon eldöntötte, hogy katona lesz, ezért érettségi után 18 éves korában önként vonult be az akkori Néphadseregbe, Ceglédre, tüzérnek.

1963-ban avatták tisztté, a légierőnél és a vezérkarban szolgált.

Egy egyszerű katonaként referál magára, aki mint a hazáját és hivatását szerető ember, búvárkodott a hadtörténészetben, s mivel az elmúlt fél évszázad hivatalos történelemszemléletével sok mindenben nem értett egyet, „tollat” ragadott, hogy a maga értékelését papírra vesse. Így lett hadtörténeti író.

Előbb a „Turf Magazin” főszerkesztője, később, 2000-től, hadtörténeti szerző. Az „Anno” kiadó gondozásában száznál is több könyve jelent meg.

A hagyományőrző császári és királyi 32-es Esterházy sorgyalogezred tábornoka volt 2008-as visszavonulásáig. Tiszteletbeli gárdaőrnagya a Kantetmirovkai Gárda Páncéloshadosztálynak.

2011. május 21-én írói munkásságáért I. osztályú érdemkeresztet kapott.

2021. március 15. állami ünnepünk alkalmából „a hadtörténeti és katonai hagyományőrzés terén kiemelkedő életpályája elismeréseként” a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta számára Magyarország Köztársasági Elnöke.

Kétgyermekes családapa, feleségével, Lantos Vilmával 1961-ben házasodtak össze.
Földi Pál műveit a szakmai közönség rendszeresen és erőteljesen kritizálja. Ennek tipikus példája Szakály Sándor 2008-ban, az Élet és Irodalomban megjelent írása.

Korábban jelent már meg róla negatív kritika a Magyar Narancsban is. Mészáros Márton magyar újságíró készített vele 2010-ben egy sokak által vitatott mélyinterjút.

Földi Pál művei népszerűek a fiatal korosztályok körében is, 2008-ban Arany Medál díjat kapott az év írója kategóriában a közönség szavazatai alapján. 2013-tól a Huszár Kiadó adja ki könyveit.